Inloggenx

Als u een account bij ons hebt, log dan in a.u.b.

Account aanmakenUw wachtwoord vergeten?

* Verplichte velden

Account aanmakenx

* Verplichte velden

Terug naar login venster

Uw wachtwoord vergeten?x

Vul uw e-mailadres hieronder in en wij sturen u een link op om uw wachtwoord te resetten.

* Verplichte velden

Terug naar login venster

Wat is spint en hoe ontwikkeld kasspint zich?

Kasspint, ook wel bonespint genoemd, is in Nederland en België de meest voorkomende Spintmijt. De kleur van de spintmijt is afhankelijk van het gewas en varieert van oranje, licht-geel, rood, bruin. Wanneer er veel spint op een plant aanwezig is, is er vaak spinsel te vinden, meestal in de koppen van de plant.

Voor meer info over hoe je spint kan herkennen ga naar onze special over spint herkennen : 

De ontwikkelingsstadia van de Spint Mijt

Ontwikkelingsstadia van SpintVeruit de belangrijkste soort in teelten onder glas of binnen is de bonenspintmijt, ook wel kasspint genoemd. De kasspint heeft vijf ontwikkelingsstadia (zie foto), namelijk ei (a), larve (b), eerste nimfenstadium (protonimf) (c), tweede nimfenstadium (deutonimf) (d) en volwassen mijt (e). De populatieontwikkeling is o.a. afhankelijk van de temperatuur, de relatieve vochtigheid, de gewassoort en de kwaliteit van het gewas.

Bij een temperatuur lager dan 12°C staat de ontwikkeling van spint stil. De populatie ontwikkelt zich naarmate de temperatuur toeneemt, echter boven de 30°C neemt de ontwikkelingssnelheid weer af. Bij 20°C is de totale ontwikkelingsduur van ei tot ei 16,6 dagen en bij 30°C maar liefst 7,3 dagen. Temperaturen van 40°C of hoger zijn schadelijk voor de ontwikkeling van spint.

 

Schadebeelden spint

Zowel larven, nimfen als adulten veroorzaken schade aan de plant, doordat ze zich voeden met plantenweefsel en plantensappen. Ze bevinden zich voornamelijk aan de onderzijde van de bladeren, waar ze plantencellen aanprikken en leegzuigen. Hoewel de schade aan de onderzijde wordt veroorzaakt, is de spintschade aan de bovenzijde van bladeren waar te nemen als kleine, gele puntjes. Bij toenemende schade verkleuren de bladeren geheel geel. Hierdoor sterft het blad af en uiteindelijk kan de gehele plant ten onder gaan.

Spint kan je gemakkelijk tegen gaan Plant Protection Spray van Spray & Grow